כה' סיון ה'תש"פה 21/06/2025
שם משתמש
סיסמה

דברי תורה לפרשת בא

מה רוצה המצה?
כולנו למדנו שאוכלים מצות ביום ראשון של פסח כדי לזכור את היציאה החפוזה ממצרים – הבצק לא הספיק לתפוח, ובמקום לחמנייה עסיסית נאלצו אבותינו להסתפק בלחם שטוח (סוג של לאפה של ימינו. איכשהו זה הפך, בהרבה מקומות, למצה). אבל, למען האמת, הקב"ה מצווה לאכול מצות עוד לפני היציאה עצמה (שמות יב טו, ועוד. לפחות שבועיים לפני יציאת מצרים)! כלומר, לפני החיפזון שהוליד את המצה, הקב"ה כבר מצווה על המצה! כנראה, שהעיקרון של יציאה חפוזה ממצרים הוא עקרוני מספיק, שלא צריך לחכות שהוא יקרה בשביל ללמוד שזה ככה. בכל כניסה לעבודת ה′ צריך חיפזון! אין הכוונה לפזיזות, אלא לנחישות. בליל-השימורים נשארים בבית ואסור לצאת ממנו, וביום יוצאים הכי מהר שאפשר. וככה גם אצלנו, אחרי שמשתמשים בשכל ומחליטים, עוברים באומץ ובשמחה לביצוע. ככה יוצאים ממצרים!
שבת שלום.

----------------------------------------------------------------------------------------


"ויעל הארבה על כל ארץ מצרים"
אמר ר′ יוחנן כיוון שבא ארבה שמחו המצרים (שהרי יכולים לאכלם וכדו′). אמרו נקבץ ונשלוק (נבשל) מהם, ונמלא מהם חביות. 
אמר הקב"ה- רשעים! במכה שהבאתיצ עליכם בה אתם שמחים?! מיד "ויהפך ה′ רוח ים חזק מאד ויישא את הארבה...." לא נשאר ארבה אחד בכל גבול מצרים". 
כלומר אפילו הארבה שאספו ושמרו בתוך החביות מלוחים וכן אלו השלוקים בקדירות קבלו נשמת  חיים ועפו להם משם. וכל זאת כדי שלא יהנו המצרים בשום צורה שהיא ממכת ה′. 
כן נעשו גם על המכות האחרות של המצרים. למשל מכת ערוב - בסוף המכה לא נשאר אף לא אחד! וזאת כדי שלא יהנו מעורם. לעומ"ז במכת הצפרדעים לא יצא משם אף צפרדע. וזאת למה? להחזיר למצרים מכה כנגד מכה. הרי המצרים הפכו חלק מעמ′י לזבלנים ונותנים להם להוציא את כל הזבל הכי מסריח..... כך השאיר להם ה′ את כל הצפרדעים שהתעפשו והסריחו בתוך בתיהם תנוריהם מטותיהם וכו′
שנזכה לראות והלראות את יד ה′ גם אנו במעשנו ובחיינו.

---------------------------------------------------------------------------------------


 נאמר בפרשתינו שפרעה אומר למשה ואהרון "לכו עבדו את ה′ אלוקיכם מי ומי ההולכים"
ופרעה אף "דואג לבני ישראל"ראו כי רעה נגד פניכם".
ומשה רבינו עונה לפרעה "ויאמר משה בנערינו ובזקנינו נלך ..."
 
צריך לשאול למה התכוון פרעה באמרו מי ומי ההולכים? ומה פשר האזהרה ראו כי רעה נגד פניכם?
ואיך עונה תשובת משה לשאלת פרעה?
 
כתב "בעל הטורים": "אמר פרעה למשה מה אתם מבקשים כ"כ ללכת וכי אתם סבורים להכנס לארץ, מי ומי ההלכים??= בגימטריא216 =כלב ובן נון=216- זאת אומרת הרי כולכם ימותו במדבר,חוץ מכלב ויהושע.
 ולכן פרעה מזהיר ראו כי רעה נגד פניכם ס"ת הדם- אומר פרעה אני רואה כוכב מלא דם ששמו רעה והוא ישמיד אתכם במדבר והתכוון למגיפה שתהיה לאחר חטא העגל(וזה מה שמשה התפלל "למה יאמרו מצרים לאמר ברעה הוציאם להרוג אותם").
 
ועל כל הנ"ל אומר משה בנערינו ובזקנינו נלך-העונש על חטא העגל לא יגזר על נערים בני פחות מעשרים שנה וזקנים בני יותר משישים... והם כן יזכו להכנס לארץ. אז אל תדאג לנו אנחנו נסתדר...
שבת שלום